Už od chvíle, kdy se začne o hře přemýšlet, začníná herní designer s tvorbou dokumentace. Jeho stůl zaplní popsané papíry, tužky, zvýrazňovače, guma, nůžky a další pomůcky, kterými napomáhá ztvárnění své vize. Vzniknuvší dokumenty, tedy výsledky takového snažení, můžeme směle rozdělit na formální a neformální. Zatímco ty posledně jmenované představují všechny poznámky, zápisky z brainstormů, vystřihovánky a čmáranice (a mohou tedy navždy zůstat schované v šuplíku), formální dokumenty putují do ruky vývojovému týmu, producentům, marketingu, vyšším manažerům a jsou proto závazné. Mnohokrát zmiňovaný GDD neboli Game Design Document je jen posledním formálním dokumentem v řadě a zároveň vyústěním návrhářova snažení. Pojďme krůček za krůčkem – na začátku všeho je koncept.

Intial (rough) concept

Prvotní (nebo také „hrubý“) koncept hry je formálním dokumentem a slouží k ucelení představy o tom, co budeme tvořit. Jeho strukturu tvoří: Přehled, jádro (základní herní mechaniky), hratelný obsah (výčet single a multi player módů – např. kampaň), ovládání, featury (power upy, odemykatelný obsah), reference pro grafiku a gameplay, příběh a audio. Dokument je obecný, tedy například u power upů zmiňuje, že tam budou a uvede dva příklady. Nevěnuje se jim podrobně ani neslibuje jejich skutečnou přítomnost ve hře. Důležité je, aby z něj bylo jasné, o čem hra bude a jak se bude hrát. Abychom mohli rough concept vyhotovit, je vhodné připravit si několik neformálních podkladových dokumentů:

The field doc – v něm vymezíme žánr, jádro (tedy základní chování), případně podobné herní tituly jako reference
Brainstorm doc – volný tok nápadů.  S ověřováním jejich funkčnosti si je netřeba lámat hlavu. Jednoduše si zapisujeme vše, co se nám zdá dobré. Píšme-li koncept na zakázku, k brainstormingu přizveme kreativního ředitele a producenty projektu – abychom znali jejich představu o hře a tahali tak všichni za jeden provaz.
Layout doc – ověřuje funkčnosti nápadů, kombinuje je a přiřazuje jim priority. Layout doc obsahuje také črt herní obrazovky včetně HUD a popis ovládání hry

High concept

Někdy bývá součástí GDD, někdy stojí zcela samostatně. High concept stojí na základech hrubého konceptu, tentokrát se však snaží všechny jeho části popisovat konkrétněji. Obsahuje zároveň první artworky hry a herní obrazovky. Stává se výchozím dokumentem pro tvorbu GDD.

Nezávislé high concepty jsou designerovým aktivem – může je nabízet herním studiím či samotným investorům. Musí být proto krátké a výstižné. S dvaceti A4 stránkami se vám nikdo číst nebude. Právně je ochránit je přitom jednoduché a vůbec ne drahé. Vložte svůj HC do obálky a pošlete poštou doporučeně na svou vlastní adresu. Vyzvedněte a ponechte obálku zalepenou. Kdokoliv by Vám nápad nekale „ztopil“, musí dokázat, že ho měl dříve než vy jste obdrželi obálku. HC se také běžně zpracovávají do power pointí prezentace, která pomáhá oslovit nezaujatého chlebodárce.

Komentáře jsou uzavřeny.