Zvolna se blížíme ke konci seriálu. Po výčtu klíčových featur už čtenář našeho konceptu ví, jestli má chuť se jím dále zabývat nebo ne. Následuje totiž popis základních herních mechanik a herního obsahu. Pokud jsme čtenáře nechytli za srdce předchozími kapitolami, tato se pro něj stane jen stránkou s několika řádky, které při nejlepším očima jen přelétne, aniž by vstřebával jejich obsah. Jestli se nám ale povedlo vzbudit v něm zvědavost, bude se chtít dozvědět, co všechno hra bude vlastně nabízet a jak přesně se hraje.

Challenges

Výzvám jsme se tu věnovali v samostatném článku. A ne jen tak pro nic za nic. Jsou důležitým aspektem při hodnocení potenciálu vašeho herního konceptu. Hráč by se měl cítit po celou dobu v maximální míře zabaven, a tom výzvy jsou. Při jejich tvorbě a prezentaci používám model “ second-to-second, minute-to-minute ,  hour-to-hour, day-to-day“. Tenhle model samozřejmě upravuji na základě herního typu nebo chcete-li žánru. Abyste pochopili jeho skladbu, použijeme jej na příkladu. Vzpomeňte stařičkou hru Road Rash. Second-to-second výzva je samotné řízení motorky – soustředění se na cestu a na překážky. Minute-to-minute výzva uhrnuje souboje s ostatními jezdci. Hour-to-Hour výzva je dokončení jednotlivých levelů a upgrade motorky. No a Day-to-Day pak dokončení celého módu kariéry.

Controls

Součástí kapitoly game play je i popis ovládání.  To aby si čtenář konceptu dokázal představit, že ji skutečně hraje. Obecně platí, že plánovaná podpora speciálních ovládacích zařízení konceptu jenom prospěje. Mám tím na mysli třeba accelerometer, TrackIR, zpracování záznamu z kamery apod. K prezentaci způsobu ovládání používám nejraději grafiku (např. konzolový gamepad) s šipkami a jednoduchými popisky. Pokud jste nuceni omezit se na text (např. právě využití accelerometeru), zůstávejte maximálně struční. Stále platí, že přehnaným množstvím textu, které něco vysvětlují, si jen ublížíte. Je-li Váš výčet controls příliš dlouhý, protože hra se ovládá všemi tlačítky klávesnice, omezte se na ovládání jádra.

Playable Content

Tady přestavíme veškerý hratelný obsah, kterým hru plánujeme vybavit. V základu se dělí na single player a multi player, ale ať už budete nabízet jeden, druhý nebo oba, výčet musí být konkrétnější. Single player mód může nabízet třeba Story play (campaign, carrier), rychlou hru (quick play), simple play (single mission, skirmish) atd. Multiplayer může disponovat kooperativními simple play či kampaní, head2head (deadmatch) simple play, dále podlehne dělení na LAN, IP, SplitScreen apod. Jednoduše nezapomeňte na nic, i kdyby Vás to mělo stát dva slidy v prezentaci. Story módu věnujte krátkou synopsy.

References

Pokud je Váš herní koncept svou game play něčím podobný na již existující hru, a tedy z ní čerpá, nebojte se ji uvést. Není to úplně standardní věc, ale už jsem to několikrát použil a viděl i v cizích konceptech na AAA pro konzole. Nemluvíme tu o kopírování celků, ale o inspiraci při tvorbě game play mechanik. Tak třeba píšete koncept na závodní hru a jako reference použite NFS Shift pro to, jak se auto chová v zatáčkách, Dirt2 pro to, jak se chová na terénu a BurnOut pro fyzikální model.

Komentáře jsou uzavřeny.