Global Global Game Jam je dnes už tradiční happening pořádaný mezinárodní asociací herních vývojářů IGDA. Akce je určena nadšencům do tvorby her, profesionálům i amatérům. Účastníci mají 48 hodin na to, aby ma základě společného tématu vytvořili kompletní hru od návrhu po realizaci. Letos se našli organizátoři, kteří přivedli Game Jam do Čech. Jedním z nich je i Otakar „Wotan“ Nieder, který pro Gamedesign.cz poskytl krátký rohovor.

Kdo byl iniciátorem Game Jam Prague?

S myšlenkou na uspořádání české varianty Global Game Jamu přišel Jaroslav “Jarník” Meloun. Účastnil se herního maratonu pro jednotlivce (Ludum Dare) a byla to pro něj tak úžasná zkušenost, že ho začalo zajímat, jak by mohla podobná akce vypadat v týmové variatně a v českých podmínkách. Global Game Jam byl proto ideální šancí to vyzkoušet.

Země, která se chce Global Game Jam účastnit, musí zajistit prostory k hostování a splnit další podmínky. Jak složité bylo Prahu do soutěže přihlásit? Jak probíhala komunikace s pořadateli GGJ? Tedy kdy a kde Game Jam Prague 2011 proběhne?

Global Game Jam je, co se týče podmínek a pravidel, velmi volná záležitost. Pořadatelé se snaží nic striktně nenařizovat. Poskytují vlastně jen jakýsi návod, jak takovou akci uspořádat, postavený na zkušenostech a postřezích z předešlých ročníků.

S přihláškou jsme vyčkávali až do chvíle, kdy budeme mít zajištěny prostory. Zavedené Game Jamy v ostatních zemích mají výhodu stálých působišť. My jsme jako nová akce museli prostory teprve hledat, proto jsme se mezi ostatní zařadili se zpožděním. Pořadatelé GGJ mají zájem na neustálém rozšiřování do dalších zemí, vstup České republiky proto uvítali.

Akce se uskuteční od pátku 28. ledna do neděle 30. ledna 2011 ve školícím centru Silicon Hillu blízko vysokoškolských kolejí Strahov.

Jak mohu sebe nebo svůj tým přihlásit do soutěže?

Pro účast na Game Jam Prague 2011 je nutná registrace, kterou lze provést na webových stránkách akce. Při registraci je možno uvést i jméno týmu, ovšem členství v týmu není povinné.

Je  počet účastníků omezen?

Z důvodů kapacity poskytnutých prostor je maximální počet účastníků omezen na 40. Optimálním počtem je pro nás ale 30 lidí, čili jakmile bude registrovaných více než 30, registraci uzavřeme. O blížícím se termínu uzavření registrace budeme informovat na našich stránkách, prostřednictvím Facebooku a Twitteru.

V den zahájení pořadatelé vyhlásí letošní soutěžní téma, které všechny soutěžící hry musí dodržet. Vím, že do té doby jej ani vy, pořadatelé Game Jam Prague, neznáte, ale je možné něco vyvodit z předchozích ročníků? Byly také omezeny tématicky? A pokud ano, jak?

Všechny dosavadní ročníky Global Game Jamu měly určené nějaké téma. V roce 2006 téma znělo “Během víkendu vytvořte prototyp kooperativní multiplayerové hry” a v roce 2008 “Tabu”. Jak je vidět, témata mohou být velmi rozmanitá. Pořadatelé se ale stále učí a říkají, že nejlepší cestou bude zadání, které kombinuje omezení herní, tématické a technické.

Stejně jako všechna pravidla Global Game Jamu, je dodržování tématu také volné. Pokud se nakonec v Praze rozhodneme držení se tématu striktně nevyžadovat, můžeme to bez problému učinit.

Srdcem celé akce bude tradičně San Francisco, odkud očekávám, že promluví sami účastníci výboru Global Game Jam. Jak bude probíhat komunikace mezi Silicon Hillem a Kalifornií? Bude se streamovat video?

Přímou komunikaci nemáme v plánu, do hlavní místnosti bychom ale rádi umístili webkameru, která bude zajišťovat přímý přenos z akce. Odkaz na sledování včas uvedeme na našem webu.

Jak moc je nutné, aby byli účastníci od začátku do konce soutěže uvnitř budovy školícího centra? Jaká budou zavedena pravidla?

Jak už jsem uvedl v jedné z předešlých odpovědí, pravidla celé akce jsou dost volná. Snad jediná povinná pravidla jsou ta slušného chování a ohleduplnosti. Nevyžadujeme přítomnost všech po celou dobu konání akce, ale vlastní tvoření hry by mělo probíhat na místě.

Letos poprvé se mohou GGJ účastnit i deskové či karetní hry. Co musí splňovat, aby mohli být do soutěže zařazeny?

Pražská odnož Global Game Jamu letos deskové a karetní hry nepodporuje. Soustředíme se pouze na video hry.

Kdy a jakým způsobem dojde k vyhodnocení soutěže?

Výsledky soutěže Game Jam Prague 2011 budou vyhlášeny na konci akce v neděli 30. ledna 2011 v 16:00. Nad způsobem hodnocení her se ještě stále zamýšlíme.

Co si mají s sebou soutěžící přinést? A kolik stojí účast na osobu?

Nejdůležitějšími rekvizitami jsou dobrá nálada a chuť vyvíjet. Pravděpodobně se neobejdete ani bez vlastního počítače – na místě žádný hardware k dispozici není. Stejně tak bude nutné si s sebou přinést i všechen software, který je účastník zvyklý pro vývoj her používat. Seznam některých volně dostupných vývojových nástrojů uvádíme na našich stránkách (http://www.gamejamprague.org/tools).

V okolí místa konání jsou dvě restaurace a obchod s potravinami, čili bude kam se zajít najíst a napít, ale jistě nebude od věci přinést si s sebou ještě vlastní proviant. Měla by být k dispozici kuchyňka, kde se bude dát uvařit káva či čaj.

Přespávat je možno v budově, kde se akce koná, ovšem k dispozici je jen tvrdá podlaha, takže karimatka a spacák se budou hodit.

Registrační poplatek na Game Jam Prague 2011 činí 250 Kč na osobu.

Má Game Jam Prague nějaké doprovodné akce jako třeba přednášky a prezentace? Mají možnost se zde soutěžící setkat s některými osobnostmi české herní scény?

Žádné doprovodné akce typu přednášky či odborné prezentace se konat nebudou. První ročník chceme zaměřit jen na vlastní tvorbu video her.

Žádné osobnosti české herní scény nemáme pozvány, ale kdo ví, třeba se nakonec někdo z herního průmyslu rozhodne zúčastnit.

Budou přítomna media? Jaká?

V současné době nemáme navštěvu žádných medií domluvenu a po pravdě, ani nic takového nechystáme. Game Jam Prague 2011 je pro nás prvním ročníkem a tudíž se vydáváme trochu do neznáma. Z toho důvodu se letos chceme vyhnout přehnané publicitě.

Budeš také soutěžit nebo zůstaneš „pouze“ v roli organizátora?

Organizování takovéto akce je vcelku náročná věc a tudíž se nebudu účastnit vlastního vyvíjení her.

Je-li to možné, uveď zde prosím seznam všech lidí, kteří se na organizaci Prague Game Jam podílí. Patří jim uznání a dík!

Tým organizátorů čítá 4 osoby:

Honza „Lišák“ Liška

Jaroslav “Jarník” Meloun

Otakar “Wotan” Nieder

Vojtěch Outulný

Zanechej komentář

K zanechání komentáře ke článku musíte být přihlášen. Přihlásit »